Önellátó robotgazdaságok


Újra a fejembe rágta magát a gondolat, hogy vajon mi a konkrét technológiai akadálya annak, hogy önműködő élelmiszerfarmokat hozzunk létre. Egy ilyen farmot egy nagy üvegházként tudnék elképzelni. Az üvegház belsejében zárt ökoszisztéma működik. Zöldségek, gyümölcsök, esetleg kis halastavak, stb. Az ökoszisztéma működését számítógépek felügyelik. A termést robotok takarítják be, és állítják elő számunkra az élelmet. Az energiaellátásról napelemek, és szélerőművek gondoskodnak. A tápanyag utánpótlást pedig a visszavezetett szennyvíz, tárgya, és biológiai hulladék biztosítaná, ezzel egyben megoldva a szennyvíztisztítás kérdését is. Tulajdonképpen egy ilyen gazdaság olyan "fekete doboz" lenne, ami folyamatosan képes ingyen élelmet előállítani.

Igazából meg lehetne valósítani azt, hogy minden egyes ember alapvető szükségletei ki legyenek szolgálva teljesen ingyen. Állampolgári jog lehetne valamilyen alap lakóhely, annyi élelem amennyi elég, hogy senki ne éhezzen, és az alapvető szükségletek kielégítésére elegendő energia. Igazából csak a luxusért kellene dolgozni. A divatos ruhákért, a legújabb kütyükért, a finom kajákért, szebb lakóhelyért, stb. de a sima megélhetés nem lenne gond senkinek.

Az egészben a legfurcsább, hogy ha valaki feltenné a kérdést, hogy miért ne lehetne megvalósítani egy ilyen utópisztikus világot, nem tudnék rá válaszolni. Úgy érzem, minden technológia rendelkezésre állna a megvalósításhoz. Érdekes lenne csupán egy kis falut felépíteni kísérletként, ami így működik. Egyáltalán nem tűnik lehetetlen küldetésnek ... 

#blog