Földhajók (teljesen önfenntartó luxusépületek, gyakorlatilag szemétből)


Megint Travel Chanel-en láttam egy jót ... Új-Mexikóban van egy közösség, akik ilyen teljesen önfenntartó házakban élnek. A házakat újrahasznosított szemétből építették, és kb. egy lakás és egy üvegház ötvözete belülről. Földhajónak (earthship) hívják ezeket a házakat. Vannak bent növények, egy halastó van a nappali közepén, meg hasonlók. Mindent próbálnak minél optimálisabban felhasználni, a fürdővízzel húzzák le a WC-t, meg azzal öntözik a növényeket. Az energiát napelem, és szélerőművek termelik, és elvileg teljesen független mindentől. Tehát egy ilyen házban el lehet élni évekig úgy, hogy az ember ki sem mozdul, és egy forintot nem fizet semmiért. A legjobb az egészben, hogy belülről nem egy nomád hippi lakás benyomását kelti, sokkal inkább valami extra luxus hotelszobáét a benti fákkal és mesterséges halastóval. A képek alapján arra gondolna az ember, hogy biztos súlyos százezrekért lehet ilyen helyen megszállni, nem azt, hogy szemétből épült. Furcsa ezt szembeállítani azzal, hogy sokan egy panel kockában élik le az egész életüket. Minimum napi 8 órát güriznek, és mire hazaérnek, már nincs energiájuk a családjukra, a gyerekekre, stb. Mindezt azért, hogy ki tudják fizetni a lakás törlesztőrészleteit, meg a rezsit. Holott akár luxus körülmények között is élhetnének egy kicsit kijjebb eső tanyán, egy házban, amit abból építenek fel, amit kidobnak ...

Ez szerintem megint a sémákban gondolkodás eredménye. Sokan még csak elképzelni sem tudják, hogy más módon is lehet élni.  

#blog  

http://earthship.com/

Sustainable Green Buildings - Earthship Biotecture

Sustainable Green Buildings. Earthship Biotecture. Solar Powered residential buildings made of recycled materials. From Luxury to Affordable Housing and Disaster Relief.