Miért nem lehet blokkolni a torrent trackereket?!


A cikkben szereplő törvényjavaslat (az internet szolgáltatót terheli felelősség a rajta átmenő forgalomért) azért nonszensz, mert megvalósíthatatlan. A forgalmat nyilván nem lehet megfigyelni, mivel a védett kapcsolaton történő kommunikációt (SSL, HTTPS) már nagyon régen kitalálták. Az egyetlen dolog, amit a szolgáltató tehet, hogy blokkolja a DNS-t. Csakhogy a DNS kiváltására is léteznek már módszerek, mint amilyen a NameCoin (https://namecoin.org/), amiről nemrég írtam (http://lf.estontorise.hu/archives/685). A namecoin teljesen decentralizált, és kvázi blokkolhatatlan. Persze a szolgáltató még megpróbálhatja blokkolni az oldal IP címét, de a mai cloud szolgáltatásoknak hála, akár az is kivitelezhető, hogy a tracker óránként új szerverre költözik (teljesen önműködően), és frissíti a NameCoin bejegyzést. Szolgáltatói felelősség ide vagy oda, ezt már nem nagyon lehet megfogni.

#blog

http://hvg.hu/tudomany/20170608_fajlcsereles_torrentezes_europai_unio_birosaga_eub_the_pirate_bay_internetszolgaltato_blokkolas

Ki állítja meg Brüsszelt? Ha ezt tényleg meglépi az EU, vége lesz a torrentezésnek

Új megközelítést hozott a fájlmegosztókkal szembeni szerzői jogi küzdelembe az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka, aki közvetlenül felelősnek tartja az internetszolgáltatókat a jogsértő fájlmegosztásért. Magyar jogászok szerint ha a javaslatot átveszi a bíróság, az új fejezetet nyit a szerzői jogvédelemben.