Irányított álom és virtuális valóság


Valahol álom és ébrenlét között van egy olyan állapot, mikor az ember tudja, hogy álmodik, és így irányítani is tudja azt. Nem tudom, hogy a magyar nyelvben van-e ennek valami neve, angolul 'lucid dreaming'-nek hívják. Gondolom mindenki legalább életében egyszer tapasztalta ezt az állapotot. Nálam ezt elég ritkán sikerül elkapni, és akkor is hamar vége szakad, de a legutóbbi ilyen állapot után az jutott eszembe, hogy vajon nem lehetne-e valamiképp felhasználni ezt az állapotot arra, hogy élethűbb virtuális valóságot hozzunk létre.

A teljes bemerülést biztosító virtuális valóság (fully immersive virtual reality) megvalósításánál a legnagyobb kihívás ugye, hogy mind az 5 érzékre hatni kellene. Jelenleg a látás és hallás ingerek szimulációja már nagyon fejlett, de a másik 3 érzék (és ezek közül is főleg a tapintás) szimulációja elég kemény diónak tűnik. Talán itt lehetne segítségünkre az irányított álom, ahol az ingerek kiváltását egész egyszerűen az agyra bíznánk. Maga a szükséges technológia nem is feltétlenül lenne túl bonyolult. Elég lenne egy hagyományos VR headset, ami a látást és hallás ingereket biztosítja, esetleg egy izolációs tartály, hogy minden más zavaró ingert kizárjunk. E mellett kellene valamilyen anyag, valami drog (esetleg valami komplexebb rendszer, ami folyamatosan monitorozza az agy állapotát, és ennek megfelelően adagolja a szükséges összetevőket), ami az agyat ilyen különleges, álomhoz közeli állapotban tartja. Ha mindez rendelkezésre áll, talán az agy megoldaná a többit. Ízeket, szagokat, és főleg tapintás érzetet generálna a látványhoz. Persze mindez csak fikció, de talán a valóságban is működhetne.

Mindenesetre érdekes elképzelni, hogy a virtuális valóságba való belépéshez a zsinórokon és kütyükön túl valami gyógyszert adagoló rendszerre is szükség van, ami hozzásegít a szükséges transz szerű állapot eléréséhez, az odabent történteket pedig egyfajta álomként éljük meg. Igazi technospirituális élmény. Kicsit az Eredet (Inception) jeleneteire emlékeztet, ahol mindenféle koktélokat kevertek a célpont álmába való befurakodáshoz. Ki tudja, talán valahol titokban talán már létezik is a technológia ... ;)     

#blog