A memrisztor, mint agysejt


Itt egy kicsit részletesebb cikk a "mesterséges agysejtről". Itt már konkrétan azt írják, hogy a rendszer kulcsa a memrisztor. A memrisztor egy olyan különleges új elem az elektronikában, aminek az ellenállása a rajta előzőleg átfolyó áramtól függ, és ezt meg is tartja. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Memrisztor) A neurális hálók szempontjából ez azért érdekes, mert egy mesterséges neuron modellje nagyon leegyszerűsítve egy olyan doboz, ami a bemenetek súlyzott összegét képzi, majd ebből áll elő valamilyen függvény segítségével a kimenet. (http://hu.wikipedia.org/wiki/Neur%C3%A1lis_h%C3%A1l%C3%B3zat) Ezek az elemek fixek a hálózatban, így azt "programozni" a súlyok beállításával lehet. A memrisztor ezeknek a súlyoknak a megvalósításában segíthet. Jelenleg ugyanis ezeket a neuronokat egy digitális számítógépen csak emulálni lehet. Egy nagy táblázatba felírjuk a súlymátrixot, aztán szépen minden esetben lineárisan végig haladva beszorozgatjuk a bemeneteket, összegezzük őket, kiszámoljuk a kimenetet, majd ezzel számoljuk tovább a neurális hálózatot. Ezt tudja "natív" működéssel kiváltani a memrisztor, mivel az ellenállásra kapcsolt feszültség egy analóg szorzásnak felel meg. Ez a megoldás tehát sokkal gyorsabb, mivel analóg módon, valós időben valósítja meg mindazt, amit jelenleg a számítógépeinkkel csak emulálni tudunk. Ezzel együtt a működése sokkal jobban hasonlít egy valódi agysejt működésére, mivel az ugyancsak valós időben, analóg módon valósítja meg mindezt.

A leírás egy része a cikk alapján készült, a másik (nagyobbik) része pedig azok alapján, amit mindebből, és régebbi neurális hálós tanulmányaimból össze tudtam rakni fejben. Így ez esetleges pontatlanságokért elnézést kérek, de úgy sejtem kb. ez lehet a dolog lényege nagyon leegyszerűsítve.

#blog       

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3078955/The-bionic-brain-coming-Scientists-reveal-new-nanocell-works-way-human-memory.html

Scientists reveal nanocell that works like the human brain

Researchers at UC Santa Barbara have managed to create a circuit of 100 artificial synapses able to perform a simple version of a typical human task: image classification.