Szubvokális hangfelismerés - az ideális beviteli eszköz okosszemüvegekhez


Mivel az okosszemüvegek esetén nincs érintőkijelző, ezért az irányítás elsődleges eszköze a emberi beszéd. Habár a beszédfeldolgozó algoritmusok egyre jobbak, szerintem hamar problémát fog jelenteni az, hogy a beszédet más is hallja. Nem biztos, hogy tudatni szeretnénk a külvilággal, hogy éppen mit keresünk a neten, vagy hogy mit "írunk" éppen a chatpartnerünknek. Erre nyújthat megoldást a szubvokális hangfelismerés.

Még a science channel-en láttam egy dokumentumfilmet, ahol pár percet beszéltek erről a technológiáról is. Nagyon röviden a lényeg, hogy ha az ember nem mondja ki a szavakat, csak rájuk gondol, az agy akkor is jeleket küld az izmok felé. Ezeket a jeleket feldolgozva pedig a számítógép képes rekonstruálni a szavakat, amikre éppen gondolunk. Így tehát kvázi gondolatokkal irányíthatjuk az eszközeinket. Mindössze annyi szükséges, hogy egy érzékelő pántot vegyünk a nyakunkra. 

Az eredmény már szinte varázslatnak tűnhet. Elég csak a szavakra gondolnunk, és megírhatunk egy e-mailt, vagy kereshetünk a neten, az eredmény pedig rögtön megjelenik a szemünk előtt. Az egész rendszer kvázi az agyunk kiterjesztéseként működik. De egy egyszerű telefonbeszélgetés is olyan lenne mint valamiféle telepatikus kommunikáció. E mellett irányíthatnánk külső eszközöket is. Bekapcsolhatnánk a TV-t, felkapcsolhatnánk a villanyt úgy, hogy csak gondolatban kimondjuk a megfelelő szavakat. Úgy gondolom tehát, hogy még nagy potenciál lehet ebben a valójában már évek óta létező technológiában.  

http://en.wikipedia.org/wiki/Subvocal_recognition

#blog  

Subvocal recognition - Wikipedia, the free encyclopedia