Szükség van-e a tudatra?


Nemrég láttam az alábbi TED előadást, ahol az előadó azt fejtegeti, hogy a tudat talán valami nagyon alapvető dolog a világban. Olyan mint az anyag, vagy az energia. Leginkább azért volt érdekes hallgatni, mert nem sokkal előtte néztem másik 2 előadást, amik épp ennek ellenkezőjét fejtegették, vagyis hogy az agy (és ezzel együtt a tudat maga is) csupán fizikai folyamatok összessége. Ezek alapján a személyiségünk (mi magunk) nem vagyunk többek, mint a külvilág felé mutatott viselkedésünk, amelyet múltbéli tapasztalataink alakítanak. Tulajdonképpen nem vagyunk többek mint az emlékeink és veleszületett sajátosságaink összessége. Alapvetően meggyőző ez a modell, és magában rejti a mesterséges intelligencia, vagy akár saját agyunk feltöltésének reményét, de azért mégis megfogott valami abban, amit ez a filozófus hablatyolt. 

Valami filmet néztem, ahol embereket dobáltak be egy helyre, akiknek törölték az emlékeit. Talán emiatt ugrott be újra ez az előadás. Mert ugye ha mi nem vagyunk többek, mint az emlékeink összessége, akkor mi van, ha törlik az emlékeinket? Az olyan, mint ha meghalnánk? Nem teljesen, mert akkor is marad valami. Amikor felébredek, a saját szememmel látok, a saját kezemmel tapintok, megmarad az éntudatom. Még akkor is megmarad az ÉN, ha elveszítem minden emlékem. Tehát mint ha az öntudat, az ÉN valahogy felül állna ezen az egészen.

Persze lehet, hogy mindez csak illúzió, és csak gépek vagyunk, akik azt képzelik hogy többek ennél. Minden esetre elgondolkodtató ...

#blog  

http://www.ted.com/talks/david_chalmers_how_do_you_explain_consciousness

How do you explain consciousness?

Our consciousness is a fundamental aspect of our existence, says philosopher David Chalmers: “There’s nothing we know about more directly…. but at the same time it’s the most mysterious phenomenon in the universe.” He shares some ways to think about the movie playing in our heads.