Android x86 + VirtualBox emulátor helyett (+felbontás beállítása)


Ha az ember Androidra fejleszt, és épp nincs a keze ügyében megfelelő eszköz, akkor jól jön az emulátor. De aki emulátort használ, arra is rájön, hogy ennek is megvannak a maga korlátai. Most hogy van HAXM és x86-os image-ek, szerencsére már nem olyan lassú, de pl. emulátoron nem érhető el a Google Play, és ennek folyományaként pl. push üzeneteket sem lehet emulátoron tesztelni. Ilyenkor hasznos az android x86 projekt (http://www.android-x86.org/), mivel az innen letöltött cd image-ekből simán telepíthetünk egy teljes értékű androidot VirtualBox-ba.

Ha telepítettük a rendszert, parancssorból csatlakozhatunk hozzá adb-vel, és ugyanúgy használhatjuk, mint egy valódi, USB-n csatlakoztatott eszközt. Erről itt van bővebb leírás: http://www.android-x86.org/documents/debug-howto

Eddig az egyetlen problémám az volt a rendszerrel, hogy csak tablet-es alkalmazásokat tudtam rajta tesztelni, mivel a 'portrait' állású activity-k esetén fektetve jelenik meg a kép, és az irányítás is elromlik. Szerencsre most erre is találtam megoldást itt: http://twigstechtips.blogspot.hu/2013/02/android-x86-how-to-change-screen.html . Röviden annyi a lényeg, hogy hozzáadhatunk a virtuális géphez saját felbontásokat, amiket aztán ki lehet választani boot előtt. Érdemes ezeket felvenni a boot menüben is, ahogy az a leírásban olvasható. Annyival egészíteném ki az ott leírtakat, hogy ha a grub configot akarjuk piszkálni, akkor debug módban indítsuk a rendszert, mert másként nem látszik. Nekem legalábbis az alt+f1-es terminál ablakban /mnt alatt nem volt ott.

Így most van egy 4.4-es virtuális gépem, amin induláskor kiválaszthatom a felbontást, és minden szempontból úgy fejleszthetek rajta, mint egy valódi eszközön. Ráadásul mivel jó gép van alatta, gyorsabb is mint a telefonom, nem kell a fejemet kapkodni, stb. tehát amit amúgy tudnék fizikai eszközön tesztelni, lehet azt sem fogom annyira erőltetni, mert így kényelmesebb. 

#blog