Bizonyítékot találtak a halál utáni életre?


Azért ilyesmit nagyon nehéz kutatni. Itt például főleg hangokról volt szó. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak rosszul tudjuk, és az agy mégis valamennyire működik álló szívnél is. Feldolgozza a hangokat, így lehet erről emléke a páciensnek.

Ha látott is valamit, az már keményebb dió. Nekem ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy mi van, ha létezik valamiféle telepátia. Ez esetben amit elmond a páciens, az lehet, hogy nem is az ő, hanem az orvos emlékei. Persze erre csak olyan információ esetén "van szükség", amit nem lehet hang alapján belőni. (Mert pl. az orvosok, gépek helyzetét be lehet.) Ez a telepátiás dolog egyben agyonüti az összes szellemidézős bizonyítékot is. Ott ugye általában úgy bizonyítják, hogy valakinek a szellemét idézték meg, hogy valami olyan dolgot mondanak, amit csak a szellem, és az adott rokon tudott. Ha leszámítjuk a csalás lehetőségét (az esetek többségében ugye valószínűleg csalásról van szó), akkor is lehet, hogy "sima telepátia" útján jut a médium az adott információhoz, tehát ez sem bizonyíték.

Bizonyítani talán azzal lehetne egy ilyen testen kívüli élményt, ha olyan információt közölne a páciens, amiről senki más nem tudhat. Tehát mondjuk egy számítógép generál egy véletlenszerű számot, amit egy lepecsételt dobozban leraknak a műtő sarkába. Ha ezt valaki vissza tudja mondani, azon már érdemes lenne elgondolkodni. Persze nem mintha a telepátia nem lenne elég rejtélyes, csak arra akarok kilyukadni, hogy ezek az esetek nem feltétlen bizonyítják, hogy van valami a halál után, illetve hogy akár egy ilyen témát is lehet tudományos keretek között vizsgálni, és ha valaki így dönt, azt ilyen körültekintően és precízen tegye.

És végső soron az sem kizárt, hogy tényleg túlélhetjük a halálunkat. Nem tudunk elég sokat az agyról ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal meg tudjuk cáfolni. Ha képesek lennénk feltölteni magunkat egy gépbe, digitalizálni a tudatunkat úgy, hogy teljes identitásunk megmarad, az elég erős bizonyító erőt képviselne az ellenoldalon, hiszen ha személyiségünk minden részlete az agyban van kódolva, akkor mi szükség van lélekre? De amíg erre nem vagyunk képesek, addig bármi lehetséges. Bár, igazából az agy feltöltése sem egyértelmű bizonyíték a halál utáni élettel szemben, mert akár az egész világunk lehet virtuális, így könnyen meglehet, hogy valakinek van backupja a már meghalt emberekről, amiből egyszer majd visszaállíthatóak lesznek. De még virtuális valóság sem kell. Talán valahol ott van a lenyomatunk a téridő szövedékében, ahogyan az AI-ban is magyarázták.

Akárhogy is, talán ez egy olyan téma, amiben soha nem lehetünk 100%-osan biztosak. És talán direkt ilyen a világ. Ha biztosan tudnánk, hogy túlélhetjük a halálunkat, az elvenné az életünk értékét. Elég unalmas világ lenne ...   

#blog  

http://index.hu/tudomany/2014/10/07/vannak_bizonyitekok_a_halal_utani_eletre/

Bizonyítékot találtak a halál utáni életre?

Klinikai halálból visszatért betegeket vizsgál egy kutatócsoport négy éve, eredményeiket most tették közzé.