Neutrínók és örökmozgók


Nemrég láttam egy részt a Cosmos-ból, ami többek közt a neutrínókról szólt. A neutrínók amolyan szellem részecskék, amik csak gyengén hatnak kölcsön az anyaggal. Például egy több fényév (!) vastag acélfalon nagy eséllyel úgy végighaladnak, hogy észre sem veszik. Nap mint nap neutrínók milliárdjai haladnak át a testünkön és az egész Földön úgy, hogy nem szerzünk tudomást a létezésükről. Ilyen neutrínók többek közt például a napban keletkeznek a fúziós folyamat során, tehát a nap fény mellett ilyen "neutrínó fényt" is sugároz.

Ha lenne valami olyan szerkezetünk, mint egy napelem, ami neutrínók energiáját hasznosítja, akkor az a Föld minden pontján működne, akár reggel, akár este, akár mélyen a föld alatt, bárhol áramot termelne. Így ha valaki mutatna nekem egy "örökmozgót" ami minden kétséget kizáróan működik és látszólag energiát termel a semmiből, akkor nem az lenne az első gondolatom, hogy ez sérti az energiamegmaradást. E helyett arra gondolnék, hogy ilyen neutrínók, vagy ahhoz hasonló részecskék energiáját hasznosítja, amit valójában az univerzum távoli csillagai termelnek számunkra és a nap fényéhez hasonlóan sugároznak a Föld felé.

Valójában a neutrínók megtalálása is összefügg az energiamegmaradás sérülésével. Annak idején bizonyos folyamatoknál azt figyelték meg, hogy a keletkezett részek tömege és energiája kevesebb, mint a kiinduló részeké. Mintha sérült volna az energiamegmaradás. Csak később álltak elő azzal a válasszal, hogy ezt az energiát ilyen gyengén kölcsönható részecskék szállítják el, amik úgy elillannak a szemünk elől, hogy észre sem vesszük őket. Azóta sikerült ezeket a részecskéket kimutatni is. Léteznek neutrínó detektorok mélyen a föld alatt, melyekkel kimutatható a földet érő neutrínó sugárzás. Ezek hatalmas vízzel telt tartályok rengeteg szenzorral ellátva. Nagy néha ugyanis egy-egy neutrínó a sok milliárdból nekiütközik egy vízatomnak, aminek a hatását ez a nagyon érzékeny szenzorrendszer érzékeli. Például távoli szupernóva robbanások hatalmas "neutrínó fénnyel" járnak. Ilyenkor ezek a neutrínó detektorok is nagyobb intenzitást mutatnak. Mivel ilyen nehéz egyáltalán csak kimutatni is a neutrínók létezését, kevés rá az esély, hogy valóban ilyen részecskékre épülő "örökmozgók" létezhetnek. Persze nem kizárt, de valószínűleg új hatások, fizikai törvények felfedezése nélkül, jelenlegi tudásunk szerint nincs olyan trükkös módszer amivel ez megoldható lenne.  

A neutrínókon kívül még létezhetnek más "szellem részecskék". Ilyen neutrínó szerű szellemrészecskékből (akár többfajta ilyen részecske is létezhet) állhat például a sötét anyag vagy a sötét energia, amit képtelenek vagyunk megfigyelni, de a hatásából ítélve mégis ott van az univerzumban és tágulásra készteti azt. Sőt, a jelek szerint nem hogy csak ott van, de az univerzum nagyobbik része ilyen sötét anyag és sötét energia. Tele van vele a világ, de nem látjuk, nem érzékeljük közvetlen módon a jelenlétét. Az sem elképzelhetetlen, hogy egész világok léteznek, más galaxisok, csillagokkal, bolygókkal, és akár élettel a bolygók felszínén, amik úgy száguldhatnak át a Földön, és akár a testünkön is, hogy nem is szerzünk róluk tudomást. Érdekes elképzelni ilyen szellemvilágok létezését, és ami még érdekesebb, hogy ebben nincs semmi misztikus, hisz teljesen összhangban van a természet fizika által feltárt törvényeivel. 

#blog