Állami P2P szolgáltatás tár


Láttam egy muksót FB-on, aki egy lapot tartott maga elé, hogy 3 gyerekes családapa, amúgy villanyszerelő/gáz/fűtésszerelő, és szívesen vállalna munkát bárhol. Nem adományt akar, hanem dolgozni. Első körben az jutott csak eszembe, hogy ez milyen szomorú, és meddig tarthatott, amíg valaki eljut ide. Aztán az, hogy kellene egy site, ahová az ilyen emberek regisztrálhatnak, akinek pedig szüksége van szerelőre, találhat egyet. De rá kellett jönnöm, hogy már ezt is kitalálták. A gond az, hogy ezek az oldalak tök üresek. Mohácsra keresve pl. találtam kb. 5 nem mohácsi (csak közelben lakó) villanyszerelőt. Alapvetően teljesen normális állapot ez, hisz az emberek nem nagyon tudják, hogy ilyen van, sem a kereslet, sem a kínálat oldalról, így nem működik az egész dolog. Erre kellene valami állami finanszírozású és fenntartású központi honlap, ahová mindenkit regisztrál a kamara (végre kapnánk valamit az évi 5000 Ft-ért), aki nem kéri, hogy ne regisztrálják, illetve plakátokon, társadalmi célú hirdetésekben nyomnák az embereknek, hogy ha szerelőre, üvegesre, asztalosra, stb. van szükség, itt lehet keresni.

Ugyanerre a mintára felépíthető lenne olyan portál, ahol a helyi termelők (Józsi bácsi a szomszédból) felpakolhatnák a portékáikat (friss gyümölcs, zöldség, tej, tojás, stb.) és az emberek ezek közt válogathatnának. Hatékonyabb lenne, mint bármilyen élelmiszer import ellenes, magyar termékek mellett agitáló reklám. Ráadásul a kereslet és a kínálat közvetlen összekötésével kiiktatható lenne a kereskedői lánc, a helyi beszállítók miatt nem rakódna rá akkora szállítási költség, környezetkímélőbb, frisebb, stb.  Jól járna a vevő, mert adott esetben a boltinál olcsóbban jut hozzá annál jobb minőségű árúhoz. Jól járna az eladó, aki adott esetben drágábban adhatná el a termékét, mint amennyiért a bolt átvenné tőle.

Ami a lényeg, hogy ezt kis renegát projektekkel nem lehet. Nagy szabású összefogás kellene a kamarák, vonatkozó szervezetek, stb. összefogásával, kellő marketinggel, hogy valóban működjön.

#blog