Cloud 9 használata GitHubbal (2.)


Az előző rész alapján már elvileg bárki le tudja klónozni cloud9-be más GitHub tárolóját, és futtathatja onnan annak tartalmát. Most arról írnék röviden, hogy hogyan használhatjuk a saját GitHub tárolónkat saját projektjeink fejlesztéséhez. Nem lesz sokkal bonyolultabb, mint az előző ...

Először is regisztráljunk GitHub-on egy felhasználót. Ha ez megvan, akkor jobb felső sarokban a kis könyves plusszos ikonnal csináljunk egy tárolót ('create new repo'). Alul van egy checkbox, hogy csináljon readme-t is, jelöljük be azt is. Megadjuk a nevet, és kész is a repo, jöhet a cloud9.

Most hogy van GitHub felhasználónk, azzal be is léphetünk cloud9-re, vagy ha már van felhasználónk, a profil oldalon hozzárendelhetjük a GitHub felhasználónkat. Ha ez megvan, akkor elvileg cloud9 ben bal oldalon alul meg is jelennek a github tárolóink, köztük az újjal, amit most hoztunk létre. Ez a tároló a GitHub-on létezik, így a szerkesztéshez le kell klónozni cloud9-be. Ehhez elég kiválasztani bal oldalon a repo-t, majd megnyomni a 'clone to edit' gombot felül. Ha ez megvolt, akkor létrejön a workspace, és lehet szerkeszteni.

Hozzunk létre mondjuk egy php állományt, írjunk bele valami tartalmat, futtassuk, stb. Lényeg, hogy legyen valami tartalom, amit visszatölthetünk a repo-ba.

Na, ha már van tartalom is, akkor jön a git, aminek használatához parancssor szükséges. A terminált a képernyő alján találjuk, itt adhatjuk ki a parancsokat. 

A git add paranccsal jelölhetjük meg az egyes állományokat verzionálásra, vagy git add . használatával egyből hozzáadhatjuk az összes állományt. A git az így megjelölt fájlokat fogja a továbbiakban kezelni.

A git add után git commit -m 'Leírás' paranccsal tolhatjuk ki a változásokat a cloud9-en lévő helyi tárolóba. Ennek a mi esetünkben nem sok értelme van, de ha valami nagyobb fejlesztésen dolgozunk, akkor érdemes lehet fejlesztés közben mentegetni. Az így létrejött verziókra később visszatérhetünk, megtekinthetjük a különbségeket, stb. Egyenlőre most ezekkel ne foglalkozzunk, lényeg, hogy commit-al kikerültek a helyi (cloud9-es) tárolóba a változások.

Végül a git push parancs kiadásával a lokális tárolóból kitolhatjuk a tartalmat a GitHub-ra. Ha minden jól ment, akkor ha visszanézünk a GitHub-ra, látni fogjuk ott a művünket. Azt mások is megtekinthetik, leklónozhatják, fejleszthetik, stb. Ezzel jegyet váltottunk a nyílt forrású fejlesztők közösségébe.

A következő részben arról lesz szó, hogy hogy szállhatunk be már meglévő projektek fejlesztésébe.

#blog